Dat is de vraag die velen bezig houdt en sinds dinsdag ook de Italiaanse regering zelf. Gisteren publiceerde het Italiaanse CBS een rapport dat er niet om loog: twee miljoen jongeren in Italië doet helemaal niets. Ze werken niet en ze studeren ook niet. Nergens in Europa ligt dit aantal zo hoog. Dit is geen rooskleurig beeld, zeker omdat de koopkracht blijft dalen en de belastingen nog altijd stijgen.
Nullafacenti
Wat opvalt in het rapport is de grote groep ‘nullafacenti’, de jongeren tussen de 15 en 29 jaar die helemaal niets uitvoeren. Ze wonen grotendeels nog thuis bij hun ouders. Niet vanwege de lekkere pasta van moeders (ook al speelt dit ongetwijfeld mee), maar omdat ze eenvoudigweg geen andere keus hebben. Er is geen geld voor een eigen woning. De meesten wonen in het zuiden, maar de economische crisis dwingt nu ook veel jongeren in het welvarende noorden tot een werkeloos bestaan. Bijna een kwart van de werkeloze twintigers heeft een universitaire diploma op zak.
Geen vakantie meer voor helft Italianen
De crisis raakt de Italiaanse gewone man. Een op de drie heeft moeite met het betalen van de dagelijkse boodschappen. Bijna de helft van alle Italianen kan zich geen vakantie in het buitenland meer veroorloven. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. De Italiaanse consument is lamgeslagen en als het zo doorgaat verliest de economie, zoals in Griekenland gebeurde, op den duur haar bestaansrecht. Dit besef lijkt nu eindelijk ook tot premier Berlusconi te zijn doorgedrongen. Gisteren nam zijn regering een bezuinigingsmaatregel aan die het land zal moeten behoeden voor faillissement.Vanavond geeft de premier een persconferentie om de plannen toe te lichten.
‘Zo slecht kan het met dit land toch niet gaan? ‘
Dit mag gerust een doorbraak genoemd worden. De zelfingenomen premier staat niet bekend als een man die kritisch naar zijn eigen bewind kijkt. Typerend voor zijn kijk op Italië is een interview dat ik een tijd geleden las in een Italiaanse krant. De journalist vraagt aan de premier of hij ook niet vindt dat het niet zo goed gaat met Italië. Berlusconi reageert verbaasd: ‘als ik vanuit mijn villa naar buiten kijk, zie ik een hoop mooie plezierjachten voorbij komen. Zo slecht kan het met dit land dus niet gaan, vindt u niet?’ Het moge duidelijk zijn, het is zeer de vraag of deze man in staat is Italië voor een ondergang te behoeden.
Afbeelding: John William Waterhouse, Il dolce far niente. Bron: Wikipedia
Average Rating